Bekijk de onderstaande zinnen en zoek de fout. Klik op het plusje voor het goede antwoord!
Wij doen recht aan zowel de inhoud als de cultuur van de brontekst
Vertalen is meer…
Bij Experts in English zorgt de bijzondere kennis van zowel de taal als de cultuur van het Nederlands en het Engels voor professionele vertalingen met een ‘native contextual quality’. En dat is belangrijk want een goede vertaling is natuurlijk meer dan een woord-voor-woord-vertaling via Google. Een goede vertaler begrijpt de taal in zijn oorsprong, maar kent ook de cultuur. Hij weet de cultuur te transformeren tijdens het vertaalproces.
Experts in English doet recht doen aan zowel de inhoud als de cultuur van de brontekst. Ons bureau kenmerkt zich als betrouwbaar, zorgvuldig en met respect voor deadlines. We begrijpen als geen ander het belang van vertrouwelijkheid en bedrijfsethiek. Bovenal hebben wij simpelweg een liefde voor het schrijven, voor de vertaling en een fascinatie voor zowel het Nederlands als het Engels. Talen die zoveel delen en toch zo verschillend zijn.
Verbeter je Engels
Correct: I have been living in Amsterdam for four years
Uitleg: In het Nederlands zeggen we ‘Ik woon al vier jaar in Amsterdam’. Echter: in het Engels gebruikt men voor deze uitdrukking de voltooid tegenwoordige tijd. Dit is een van de weinige gevallen waar in het Engels wel de voltooid tegenwoordige tijd gebruikt wordt en in het Nederlands niet; doorgaans is het andersom.
Correct: He forgets things all the time
Uitleg: Regelmatig terugkerende acties worden in het Engels met de enkelvoudige tegenwoordige tijd aangegeven. Dit is, net zoals het vorige voorbeeld, een uitzondering op de regel. Uitdrukkingen die in het Nederlands met de tegenwoordige tijd worden gemaakt, worden vaker met de progressieve vorm (de ‘-ing’ vorm) gemaakt in het Engels.
Correct: If you don’t understand, I’ll help you
Uitleg: Het is voor veel Nederlandssprekenden niet altijd duidelijk wanneer ‘als’ in het Engels ‘if’ is, en wanneer je ‘when’ moet schrijven. Het verschil is eigenlijk heel simpel: als er enige twijfel bestaat over de actie waarover gesproken wordt, moet het ‘if’ zijn. Anders is het inderdaad ‘when’. Voorbeelden: ‘if I get promoted’, ‘when I die’. Ook is het zo dat als je ‘als’ kan vervangen door ‘indien’, ‘if’ het correcte woord is.
Correct: I don’t have a clue what you’re saying
Uitleg: De foute versie is een iets te letterlijke vertaling van ‘ik heb geen idee’.
Correct: I’ll/I will borrow my father’s car
Uitleg: Deze zin bevat twee fouten. Ten eerste moet de toekomende tijd worden gebruikt, en niet de tegenwoordige. In het Nederlands wordt de tegenwoordige tijd vaak gebruikt om een actie in de nabije toekomst aan te geven. Dit kan echter nooit in het Engels. De tweede fout komt voor uit een letterlijke vertaling van ‘de auto van mijn vader’. In het Nederlands heb je de keuze tussen deze, ‘mijn vaders auto’ en ‘mijn vader z’n auto’. Echter is er in het Engels maar één manier: ‘my father’s car’.